Alcohol verslaving de baas zijn

Go for Rehab biedt behandelingen aan voor iedereen die problemen ervaart of verslaafd is aan: alcohol , cannabis , cocaïne , speed , GHB , MDMA , ketamine en slaap- of kalmeringsmiddelen Ook bieden wij hulp voor gedragsverslavingen zoals: gokken , gamen en seks (i.c.m. middelen). De verslaafde gebruikt het middel dan ook alleen, omdat hij het middel ‘moet’ gebruiken om een zeer ellendig gevoel weg te houden als het middel is uitgewerkt. Om deze problemen te vergeten gaan ze nog meer middelen gebruiken. Verslaafde jongeren gebruiken een middel langere tijd, hebben er steeds meer van nodig of krijgen onthoudingsverschijnselen als zij het niet op tijd nemen. Tegelijkertijd begint de gebruiker het gevoel te krijgen dat het leven zonder de drug onmogelijk is. Als deze gevoelens gaan toenemen, betekent dat dat de gebruiker ook de motivatie heeft om drugsafhankelijk te zijn.

alcohol verslaving

Bijvoorbeeld, mensen die opioïden gebruiken om high te worden kunnen daaraan verslaafd raken, maar mensen die ze gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn, als pijnstiller, overkomt dat doorgaans niet. Of je gaat alleen nog maar om met die mensen die ook alcohol of drugs gebruiken. Dan bent u kwetsbaarder om zelf ook verslaafd te worden als u verslavende middelen gaat gebruiken.

De meeste mensen gebruiken wel eens middelen (alcohol, tabak, cannabis, medicijnen) om zich prettiger, zelfverzekerder en ontspannen te voelen. Een groot deel van de dag wordt besteed aan het plannen en daarna het gebruiken van het middel – alcohol, drugs en/of gedrag- wat negatieve gevolgen heeft op andere aspecten van jouw leven of dat van iemand anders. Hier steekt de mythe van de vrije keus zijn verraderlijke kop op. Geen enkele verslaafde kiest er bewust voor om zijn leven te verwoesten; de ‘keus’ (zo die er al is, in een samenleving waar genotmiddelen op elke straathoek te koop zijn) is er één voor de positieve effecten van gebruik, niet voor alcoholverslaving, die later ontstaat.

Welnu, enkele decennia aan wetenschappelijk onderzoek, bij proefdieren én mensen, heeft aangetoond dat herhaald, langdurig gebruik van genotmiddelen leidt tot functionele veranderingen in de hersenen, die bij kwetsbare individuen het meest uitgesproken zijn. De term verslaving is van toepassing op middelen als alcohol en drugs, maar ook op gewoontes waar mensen geen weerstand aan kunnen bieden. Selectieve preventie richt zich op risicogroepen, zoals kinderen van verslaafde ouders en kinderen met ADHD, terwijl geïndiceerde preventie zich richt op jongeren en volwassen met risicovol middelengebruik zonder te voldoen aan de diagnose verslaving.

Genetisch-epidemiologische studies hebben duidelijk gemaakt dat experimenteren met alcohol en drugs voor het grootste deel (60%-80%) door omgevingsfactoren wordt bepaald, terwijl misbruik en afhankelijkheid van middelen vooral (60%‑80%) door genetische factoren worden bepaald (Derks, 2013). De belangrijkste implicatie van dit model is dat gematigd gebruik door niet-verslaafden heel goed mogelijk is, terwijl voor (latent) verslaafden volledige abstinentie het enige alternatief is. Behandeling volgens het Minnesota-model en de Anonieme Alcoholisten (AA) zijn de belangrijke representanten van dit model. Volgens dit model bestaan er fundamentele (premorbide) biologische en psychische verschillen tussen verslaafden en niet‑verslaafden, waardoor de eersten niet in staat zijn om alcohol en andere drugs met mate te gebruiken.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *